23 Nisan 2014 Çarşamba

Grafik yorumu ve örnekleri

Bir başka örneğe bakalım sıcaklık ve yağış grafiklerini karşılaştıralım farklı yarım kürelerde. Onlarla ilgili yorum yapalım. Şimdi sıcaklık grafiğiyle ilgili başka bir grafiği değerlendirelim.
Örnek 2)

Aşağıda x ve y merkezlerinin aylık ortalama sıcaklık grafikleri verilmiştir. Buna göre grafiğe bakılarak aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz


A) her iki merkezin ekvatora uzaklıklar aynıdır.
B) X ve Y merkezlerin de aynı anda farklı mevsimlerin yaşanır.
C) X merkezinde yıllık sıcaklık farkı Y merkezin dekine oranla azdır.
D) her iki merkezde sıcaklığın aynı olduğu aylar vardır.
E) X merkezinde yaz mevsimi Y merkezine oranla daha sıcaktır.

Alttaki rakamlar ayları ifade ediyor. Sol dikey eksendeki eğerler sıcaklığı ifade ediyor. Sıcaklık santigrat dereceyle ifade ediyor. Çizilen X çizgisi sıcaklık eğrisi dış bükey olduğu için kuzey yarım küreye ait.  Y çizgisi iç bükey olan güney yarım küreye ait. A’da her iki merkezin ekvatora uzaklıklar aynı olduğu söyleniyor. Grafiğe baktığımızda X merkezinin aylara göre sıcaklık ortalamasının dolayısıyla da yıllık göre sıcaklık ortalamasının Y ye göre daha yüksek olduğu gözlenir. Y de sıcaklık ortalaması daha düşüktür. Ekvatora yakın olan merkezlerde yıllık sıcaklık ortalaması aylara göre daha yüksek olduğu için bu yorum doğru değil çünkü aynı olduğunu belirtmiş. Oysa X merkezinin sıcaklık ortalaması daha yüksek olduğu için ekvatora daha yakın Y merkezinin daha düşük olduğu için ekvatora daha uzaktır. Dolayısıyla da bu yanlış bilgidir ve doğru cevaptır. B seçeneğinde X ve Y aynı anda farklı mevsimlerin yaşandığı söyleniyor. X merkezinde en sıcak ay temmuz iken Y merkezinde en soğuk ay temmuz buda şu anlama gelir aynı anda birinde en sıcak diğerinde en düşük sıcaklık yaşandığına göre yer aldıkları yarım küreler kesinlikle farklıdır. C de X merkezinde yıllık sıcaklık farkı Y merkezin dekine oranla azdır diye belirtilmiş. Yıllık sıcaklık farkını grafikten bulmak mümkündür. X merkezine baktığımızda en yüksek sıcaklık yaklaşık 20 ‘dir.  En düşükte yaklaşık 9 C° farkına baktığımız zaman yani 20 C° den 9 C° yi çıkardığımızda 11 C°’lik bir sıcaklık farkı bulunmuş olur. Oysa Y merkezinde en yüksek sıcaklık 20 C° en düşük sıcaklık ise yaklaşık -3 C°’dir. Farka bakıldığı zaman 20- (-3) =23 C° dir. Dolayısıyla bu bilgide doğrudur. Yani Y de ki sıcaklık farkı X dekine göre daha fazladır. D de her iki merkezde sıcaklığın aynı olduğu ayların var olduğu belirtilmiş. Çizgi ve sütun grafiklerde çizgilerin çakışması ya da sütunların çakışması değerlerin aynı olduğunu gösterir. Bu grafikte de 3. Ayda her iki merkezin sıcaklık değerinin aynı olduğu ve yaklaşık 12 C° olduğu söylenebilir. Yine 11. Ayda çakışma var. Bu demektir ki 11. Ayda da her iki merkezin sıcaklık değerleri aynıdır. Dolayısıyla doğru bir bilgi. E şıkkında da X merkezinde yaz mevsimi Y merkezine oranla sıcaktır deniliyor. Bakıldığı zaman grafikte X merkezinin sıcaklık değerinin 20 C° yi biraz aştığı söylenebilir. Bu nedenle sorunun doğru şıkkı A seçeneğidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder